Music Box

The iconic Music Box development in Southwark was a project inspired by The London College of Contemporary Music to exemplify their culture and personality.

Pell Frischmann were delighted to have shared their expertise to making this development fit into the diverse and rich surrounding architecture.  

This landmark building, designed by SPPARC architects, creates a new headquarters for The London College of Contemporary Music within the first four floors, which includes a teaching and sound proof basement performance space. The remaining floors above will provide fifty-five high end and affordable new homes for future residents at the heart of London’s cultural centre.  

The project involved our expert specialities in Façade, fire, structural, and Geotechnical engineering whilst ensuring the best quality of work for our client Taylor Wimpey Central London.

A crucial challenge on this BREEAM excellent development was the digging of the two-storey basement adjacent to the railway viaduct without impacting railway safety. It also involved assembling the building to stand above the network rail property without touching the Network Rain ground. By designing a secant wall foundation perimeter to act as both temporary and permanent support to the railway viaduct, we eliminated all vibrations caused by the driven piles and safeguarded Network Rail property. In doing so, Pell Frischmann saved significant cost for the clients and several weeks on the programme time. Furthermore, our working closely with Network Rail also ensured that all their standards and expectations were complied with in the process of finding solutions.

Through façade engineering, glazed un-flattened bricks were projected to play a tune and imitate the metal drum of a music box. In addition, our collaboration with SPPARC architects also allowed the eloquent construction of the central staircase, in its replication of the cranked steel within the music box. These two aesthetic aspects heavily inspired the look of the building.

As a consultancy that strives for sustainability, we have ensured longevity of the Music Box through flooding protection, sustainable drainage and the reduction of impact of sewage. Pell Frischmann looks forward to continue to work with TFL, and Taylor Wimpey in Southwark, to further strengthen the community.

   

© 2018 Pell Frischmann. All Rights Reserved.